- Andrahandsuthyrning
- Blanketter och fullmakter
- BoBladet
- Boinflytande
- Bokort, Bokortserbjudanden
- Boskola - film
- Brandvarnare
- Brandsäkerhet
- Byta säkring
- Diskmaskin
- Felanmälan
- Flytta in
- Folkbokföring
- Förtur
- Grilla på balkongen
- Grovtvättstuga
- Gästparkering
- Hemförsäkring
- Hyra och betalning
- Individuell mätning och debitering av varmvatten
- Kallt i lägenheten
- Lås och nycklar
- Lysrör
- Lägenhetsbyte
- Mina sidor
- Parabol
- Parkering och garage
- Skadedjur
- Sopsortering
- Stopp i avlopp
- Ta hand om din lägenhet
- Tolk/språkguide
- Trapphus
- Trivsel och omtanke
- Tvättmaskin
- Tvättstuga
- Uppsägning
- Utemiljö
- Uthyrningspolicy
- Sortera ditt avfall
Ta hand om din lägenhet
Se till att skapa en bra boendemiljö genom att ta hand om din lägenhet och visa den lite omsorg. Som hyresgäst har du ett ansvar att vårda din lägenhet. Självklart kommer ett visst slitage att uppstå under boendetiden, men genom regelbunden städning och skötsel så håller du den fräsch och kan slippa onödiga reparationskostnader när det är dags att flytta vidare.
Vi har sammanställt några punkter som vi tycker är bra att känna till.
Golv
Dammsug och torka av golven i lägenheten vid behov. Genom att hålla golven rena från smuts och grus/sand så undviker du även repor i golvmatten eller på parketten. Vid noggrannare rengöring som våttorkning av golven är det noga att använda lite vatten och en väl urvriden mopp/trasa, vattnet ska vara ljummet och enbart milda rengöringsmedel ska användas. Om du torkar av ett parkettgolv med för mycket vatten kan det rinna ner vatten i skarvarna och bli fuktskadat. En klassiker är att många har blomkrukor som står direkt på golven, dessa kan bli fuktiga och läcka vatten och som efter ett tag ger fula märken i golvet.
Väggar
Fettfläckar uppstår lätt på tapeter och väggar, framförallt i sovrummen. Tänk på att sälla sängen en bit från väggen om du inte har en sänggavel. Fettfläckar och trasiga tapeter räknas som ett onormalt slitage och kan debiteras vid slutbesiktningen när du flyttar ut. Målade väggar kan du tvätta med ljummet vatten och eventuellt lite milt rengöringsmedel. I badrummet är det viktigt att man torkar av väggar och golv efter en dusch/bad för att minska risken för fuktskador.
Sätta upp tavlor, speglar, tv-apparater med mera får man såklart göra. Men vid större ingrepp är det bra om man kontaktar sin kundvärd och berättar vad man tänker göra. En stor spegelvägg med 20 borrhåll, kan till exempel leda till en kostnad när du flyttar.
Skåp och dörrar
Rengör dessa ytor med ljummet vatten och milt rengöringsmedel. Undvik starka material som stålull och liknande, dessa kan göra ytorna repiga.
Vädringsluckor/ventiler
Det är viktigt för inomhusklimatet att ventilerna i bostaden är väl rengjorda så att ventilationen fungerar som den ska. Torka av smuts och damm från ventilerna, i badrummet är det oftast fuktigt och då är det viktigt att ventilationen fungerar som den ska där.
Kyl och frys
Frosta av kyl och frys regelbundet. Gör man inte det så bildas stora islager i frysen och en tråkig lukt kan uppstå. Låt isen tina av sig själv, använd inga vassa föremål för att ta bort den. Samla upp smältvattnet i en balja.
Spis och spisfläkt
Glöm inte bort att dra ut spisen och gör rent bakom den, där samlas mycket smuts. Även spisfläken måste rengöras, finns det ett avtagbart filter så tar du ut och diskar det. Ett smutsigt filter är en brandfara eftersom smuts och fett kan falla ner på varma plattor, Läs mer här.
Avlopp
Är du trött på att vattnet rinner undan sakta från handfatet, duschen eller diskhon? Oftast låter man det pågå ett tag tills dess att vattnet inte alls rinner bort. För att undvika stopp i avloppen är det bra om du ser över dessa med jämna mellanrum. I badrummet finns golvbrunnen som behöver göras ren, där samlas tvålrester, smuts och hår. Lyft av locket som täcker brunnen och gör rent, hoppar du över det uppstår stopp och framförallt dålig lukt. Samma sak gäller för handfatet i badrummet.
Här kan du läsa mer om vad ska göra för att undvika stopp och hur du enkelt åtgärdar det.
Balkong
Grilla på balkongen kan man göra med en elgrill. Gasol- och kolgrill är förbjudet. Det är inte tillåtet att sätta upp parabol utan vårt tillstånd, läs mer här. Rökning på balkongen är tillåtet men tänk gärna på att visa hänsyn till grannarna, många balkonger ligger tätt inpå varandra och röken sprider sig lätt in i grannarnas lägenheter. Släng inte ner cigarattfimpar och snus från balkongen. Balkonglådor ska monteras inåt på balkongräcket.