Skip to main content

Fixa lite medelhavskänsla på balkongen

Även den här sommaren får kanske utomlandsresan flyttas fram. Men varför inte flytta hem lite medelhavskänsla till balkongen eller uteplatsen i stället. Vi fixade en grön oas med typiska växter från södra Europa på Furuvägen 6, som kvällen till ära bjöd på ett härligt kvällsljus som speglade sig fint i Kölstaån.

Med ganska enkla medel kan du skapa en mysig och härlig oas på din balkong eller uteplats. Här kommer tips från oss på några växter och hur du tar hand om dessa, vi bjuder även på pizzatips till kvällshänget på balkongen.

CITRONTRÄD
Visst lockar ett citronträd men bär den verkligen frukt? Ja, men det tar ett tag och kräver att man får den att överleva inomhus under vintern. Ta in trädet när temperaturen sjunker till ungefär 10 grader. Duscha gärna plantan en gång/vecka med sprayflaska, trädet vill inte stå torrt. Gödsla med citrusnäring under sommaren.

Olivträd
Många har nog sneglat på ett olivträd i växtbutiken men är lite osäkra på skötseln. Tipset från oss är att införskaffa en planta som får plats på balkongen och inomhus vintertid. Tänk på att olivträdet måste avhärdas om den stått inne i ett växthus tidigare. Plantor som stått inomhus, vare sig det är i växthus, fönster eller under belysning, behöver successivt vänja sig med solen innan de slutligen ställs ut på balkongen. Detta moment kallas för avhärdning. Växter som inte avhärdas utan som ställs direkt i solljus kan skadas eller dö.Rota fram lite färgglada textilier. En färgglad duk och kudde blir aldrig fel.
Balkonggolven (oftast i betong) kan ge ett kallt och tråkigt intryck. En matta gör susen.

 

Olivträdet är ganska lättskött och kan gärna torka mellan vattningarna. Komplettera gärna med lite citrusnäring sommartid. Trädet kan stå utomhus långt in på hösten. När det blir nattfrost kan man ta in den under natten och ställa ut den igen på dagen om det är plusgrader. Täck gärna med lite väv för att skydda mot kyla och vind. Under den kallaste delen på vintern får plantan stå inomhus, på sval plats. Komplettera eventuellt med en växtbelysning. Vattna mycket sparsamt så att inte rötterna ruttnar, men ändå så mycket att jorden inte torkar ut.

Rosmarin doftar underbart. Den är lättskött och passar till det mesta. Samma skötsel som olivträdet.Placera växterna på pallar i olika höjder för att skapa en lummig känsla.

Tips för att få lite medelhavskänsla en fredag kväll på balkongen

  • Säga vad man vill, men en citronskiva i colan skapar känslan av semester och uteservering.
  • Beställ hem en pizza från favoritstället. Förslagsvis en Quattro stagioni, den både doftar och smakar medelhav.
  • Kom i rätt stämning med toner från Sydeuropa, vi ratar Eros Ramazzotti och föreslår istället Ricchi e poveri - Sarà perchè ti amo. 
  • En skål med oliver, citroner, solvarma tomater och vitlök förstärker medelhavskänslan.

Och visst går det att göra skillnad, så här såg balkongen ut några dagar innan när det bjöds på klassiskt aprilväder.

  • Träffar: 134