Skip to main content

Brandvarnare

Det finns mycket vi kan göra tillsammans för att hindra att en brand ska uppstå och även hur vi ska agera om olyckan skulle vara framme. Varje år omkommer omkring 120 personer i Sverige i samband med en brand. Många av bränderna sker i flerbostadshus. Om det hade funnits en fungerande brandvarnare installerad i bostaden hade många av dessa personer överlevt. En brandvarnare reagerar på den farliga röken och skickar en varning till dig, framförallt är det ett bra hjälpmedel när du sover och är som mest försvarslös. Men det finns även andra saker som är till stor hjälp om olyckan skulle vara framme.

 – Jag rekommenderar alla att kontrollera sin brandvarnare i hemmet, en brandvarnare täcker ungefär 60 kvadratmeter. Bor du i två plan så ska du ha en på nedre och en på övre plan. En brandfilt och brandsläckare är också bra att ha i sin bostad. Dessa är inte dyra i inköp och är till mycket stor hjälp om en brand skulle uppstå i lägenheten, säger Mats Forsberg som är avdelningschef på Västra Mälardalens Räddningstjänst.

Så vet du att din brandvaranare fungerar

På brandvarnaren finns en testknapp som du kan trycka in för att kontrollera att den fungerar (ett högt pipande ljud ska låta). 

Alla lägenheter inom KBAB:s bestånd ska ha en installerad och fungerande brandvarnare i bostaden. Kontakta din kundvärd eller felanmälan om du behöver en ny. Du kan även hämta en ny kostnadsfritt i kundcenter.