Skip to main content

Stopp i avlopp

Är du trött på att vattnet rinner undan sakta från handfatet, duschen eller diskhon? Här följer lite tips på enklare åtgärder som du kan göra själv. Hjälper inte dessa kan du göra en felanmälan så kommer vi ut och hjälper dig.

STOPP I HANDFAT

Rinner vattnet undan sakta från handfatet beror det oftast på att smuts har fastnat i vattenlåset. Under handfatet finns ett vattenlås som förhindrar att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Här fastnar hårstrån, tvålrester, hudavlagringar med mera och kan bilda en propp, som hindrar vattnet att rinna ut. Du kan själv ganska enkelt åtgärda problemet med hjälp av en vaskrensare som används för att lösa upp proppar och stopp.

Pressa fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll handfatet till hälften med vatten. Pumpa sedan upp och ner, i de flesta fall släpper smutsproppen av luftsuget som uppstår. Hjälper inte detta prova i stället att rengöra vattenlåset. Det gör du genom att skruva av underdelen av vattenlåset. Ställ en hink under innan för att slippa smutsigt vatten på badrumsgolvet som lätt rinner ut när du skruvar bort underdelen. Tänk på att komma ihåg hur delarna sitter innan du skruvar bort dem, för vi vet nog alla hur krångligt det kan vara att få tillbaka delarna på rätt ställe.

STOPP I TOALETT

Om toalettstolen inte är full med vatten kan du prova att hälla ner en hink med vatten från hög höjd, trycket som då bildas kan lossa en mindre propp. Om stoppet inte försvinner kan du försöka lösa det med en vaskrensare. Sätt vaskrensarens sugkopp i botten på toalettstolen och dra handtaget upp och ner. Hjälper inte det kan du försöka med diskmedel och hett vatten. Häll en deciliter diskmedel i toalettstolen och låt verka några minuter. Slå i fyra liter varmt vatten (ej kokande) och låt verka i cirka 15 minuter innan du fortsätter med vaskrensaren.

Vi vill uppmärksamma om att toalettstolen inte är någon sopkorg. Ett stopp i avloppet kan orsaka stora problem och kostnader. Det är inte tillåtet att spola ner Torky hushållspapper, servetter, våtservetter, rengöringsdukar, bindor, tamponger, trosskydd med mera. De sväller när man spolat ner dessa och orsakar stopp i avloppet.

Toaletten har ett syfte, där gör man sina behov och använder endast toalettpapper!

 
STOPP I BADKAR ELLER DUSCH

Öppna locket till golvbrunnen. Ta på dig handskar och lyft bort silen med exempelvis en skruvmejsel. Rensa bort hår och annat som samlats i golvbrunnen. Skruva sedan bort vattenlåsinsatsen, det brukar finnas ett handtag likt en hink som du kan vrida på. Rensa insatsen och kanterna.

Se till att regelbundet rengöra golvbrunnen för att slippa framtida stopp.

STOPP I DISKHO OCH VASK I DISKBÄNKEN

Töm ut eventuellt vatten, som står i diskbänkens vask med en skopa. Spola därefter hett vatten direkt ner i avloppet. Använd gärna en tratt. Om inte proppen släpper kan du prova med ett miljövänligt alternativ till propplösare. Det är en blandning mellan bikarbonat, salt och ättika. Blanda 1dl bikarbonat med 1 dl salt, slå ner blandningen i avloppet och slå på cirka 1 dl ättika. Resultatet av blandningen gör att det uppstår en kraftig kemisk reaktion mellan bikarbonatet, saltet och ättikan. Reaktionen tillsammans med saltets polerande effekt gör att proppen förhoppningsvis löser sig.

Vänta cirka 20 minuter och spola sedan rent avloppet genom att hälla på minst 1-2 liter kokhett vatten. Skulle det fortfarande vara stopp i avloppet kan processen upprepas.

Spola aldrig ner matfett i avloppet!

  1. Om du använt lite fett: Torka av stekpannan med hushållspapper och lägg i kompost eller brännbart.
  2. Om du använt lite mera fett: Samla oljan i en brännbar förpackning och lägg den i de brännbara hushållssoporna.
  3. Samla överblivet matfett från till exempel stekpannan. Häll ner det i en petflaska. Har du ingen bra flaska kan du kontakta din kundvärd så får du hämta en flaska/dunk på områdeskontoret eller i kundcenter. Lämna in flaskan till din kundvärd så erhåller du en värdecheck från en lokal matvarubutik.

Använda gärna en extra slasksil när du till exempel rensar fisk, skalar potatis eller sköljer ur grytan med ris i. Gör också till vana att tvätta ur vasken med hett vatten med jämna mellanrum. Då ökar du möjligheten att får du bort de fettavlagringar som sätter sig i avloppsröret. Annars växer fettlagret och till slut får du stopp i vasken i alla fall.